De 4 seizoenstypes: Welk kleurentype ben jij?

Overzicht 4 seizoenstypes

We hebben allemaal wel een lievelingskleur die we vaak en het liefste dragen.  Maar is dat dan ook wel de “juiste” kleur voor jou? 

Wat is precies die juiste kleur?

Bij het dragen van de kleuren die het beste bij je type passen, zie je meteen grote verschillen. Je ziet er aantrekkelijker, energieker en gezonder uit. De kleur die het beste past bij de kleur van je teint, ogen en haar geeft je een krachtige uitstraling. Je gezicht ziet er meteen een pak jonger, vitaler, vrolijker uit. 

Hoe vind je jouw kleurtype? 

Om echt te ontdekken welk type je bent, is het heel belangrijk om zelf te gaan testen en ondervinden welke kleuren jou laten stralen. Belangrijk bij de test is uiteraard wel dat je geen make-up draagt. Het is net de bedoeling om de kleur te gaan bepalen die het best aansluit bij je natuurlijke zelf. 

Welk is je ondertoon? Heb je met andere woorden een koele of warme huidtint?

Koelere tinten zijn kleuren die overwegend blauwtinten bevatten. Warmere tinten zijn dan net kleuren die geel als ondertoon hebben. 

Om te gaan bepalen bij welke tint je teint het beste tot zijn recht komt, kan je best bij natuurlijk licht (daglicht) voor een spiegel gaan staan en verschillende blauw- en geeltinten naast je huid houden. Je zal zien dat je teint zich gaat aanpassen aan die kleur en je gezicht meteen laat opfleuren of net een sombere uitstraling zal geven. 

Bijkomend kan je volgende elementen nog gaan bekijken om na te gaan welk je ondertoon is:

  • Kijk eens goed naar je aders. Zijn deze eerder groen van kleur, dan heb je eerder een warme ondertoon. Hebben je aders toch een blauwere kleur, dan is je ondertoon eerder koel. Hoe kan je dit best bepalen? Hou naast je aders op je hand een stuk koel blauwe stof en vervolgens een stuk warm groene stof. Hierbij wordt vaak al duidelijk welke kleur je aders hebben. 
  • Ook wat betreft het dragen van juwelen in goud en zilver zie je vaak al meteen wat best bij je huidtype past. Verbleekt je huid bij het dragen van gouden of zilveren juwelen? Of fleurt je huid rond het juweel net eerder op. 

Zijn je kleurtinten diep of licht gekleurd?

Om te ontdekken of je lichte of diepe kleurtinten hebt, kan je dit best bepalen op basis van de kleur van je haar en ogen. Heb je donkerbruin of zwart haar en donkere ogen? Dan bevind je je in het diepe spectrum. Is je haar een natuurlijk blond en zijn je ogen lichtgekleurd? Dan ben je licht gekleurd. Zo simpel kan het zijn. 

De 4 seizoenen = 4 kleurtypes

ZOMERTYPE

Huid: Zomertypes hebben heel vaak een huid met een ondertoon van roze, koele of een bleke aanblik. De huid is gevoeliger waardoor er meer kans is op verbranden dan op bruinen door de zon.  

Ogen: Zomertypes kan je herkennen aan hun blauwe, grijze of groene ogen. De ogen hebben niet meteen een warme gloed of een oker tint.

Haar: De haarkleur gaat van licht asblond tot donkerasblond / bruin. 

Wat draag je als zomertype het beste?

Als zomertype komt je teint het mooiste tot zijn recht met koele, gedempte, zacht gepoederde kleuren met roze als ondertoon. Jouw topkleuren zijn: wit, licht babyblauw, lila, oudroze, koelblauw, mintgroen, zandkleur, bordeaux en grijs.

Maak je je outfit graag compleet met een mooi juweel? Kies dan eerder voor zilver of platina. 

Kleuretype - zomer

LENTETYPE

Huid: Lentetypes kan je herkennen aan een goud/gele ondertoon. Vaak zien we ook sproetjes en is de teint perzik kleurig. De wangen zijn rossig van kleur. 

Ogen: De ogen van een lentetype zijn blauw, grijs of groen.

Haar: Een lentetype zie je eerder met een goudblonde, rode of bruine coupe. 

Wat draag je als lentetype het beste?

Lentetypes geven best de voorkeur aan warme kleuren die ook levendig en felgekleurd zijn. Denk hierbij in de richting van geel, vrolijk oranje, oranjerood, koraal, lavendel, paars, kobaltblauw en crèmekleurig. 

Combineer je je outfit graag met een mooi juweel, kies dan eerder voor goud. 

Kleurtype - lente

HERFSTTYPE

Huid: Herfsttype hebben meestal een huid met een gouden of gelige ondertoon. Ook in de wintermaanden worden deze types niet echt heel bleek. De teint van de huid blijft steeds warmer van tint.

Ogen: Een herfsttype kan je herkennen aan hun bruine, groen bruine, lichtbruine met vlekjes ogen. Het wit van het oog kan ook een beetje crèmekleurig zijn. 

Haar: De natuurlijke haarkleur van een herfsttype is warm gekleurd; kastanjebruin, warm bruin of hazelnoot.  

Wat draag je als herfsttype het beste?

Het meest flatterend voor een herfsttype zijn aardetinten en warme kleuren. Alles met een ondertoon van geel of oker geven de kleuren vaak een warmere uitstraling. Dus vul die kleerkast maar met oranje, okergeel, olijfgroen en mosgroen. Maar ook petrol kleur heeft een ondertoon van geel en kan zeker ook toegevoegd worden aan de garderobe. Vermijd zeker wel de combinatie van zwart-wit! Dit gaat je teint zeker niet ten goede komen! 

Voor je juwelen kies je eerder voor goud vanwege zijn ondertoon van geel. 

Kleurtype - herfst

WINTERTYPE

Huid: Deze types hebben eerder een roze of blauwe ondertoon in de teint. Vaak is de huid eerder bleek en is de ondertoon koel van kleur.    

Ogen: Wintertypes kan je herkennen aan hun donkere ogen. De oogkleur is eerder een koel bruin, grijs, blauw of bijna zwart. 

Haar: Een wintertype heeft net als de ogen ook een donkere haarkleur met een koele ondertoon. Dus zwart en donkerbruin,  

Wat draag je als wintertype het beste?

Wintertypes dragen best heldere, koele, volle en donkere kleuren. Omdat er veel contrast zit tussen de haarkleur en de kleur van de ogen, kunnen wintertypes ook primaire kleuren dragen (rood, blauw, geel). De beste kleuren om te combineren in de garderobe zijn vervolgens zwart, wit, antraciet, donkerblauw, fuchsia, kobalt en petrol groen.

Voor juwelen gaat een wintertype best voor zilver of platina. 

Kleurtype - winter